Lyst på et håndarbeid ute i sola eller inne i regnet?

Sørg for å ha utstyret i orden! Ta en kikk innom Kriblende Gleders nettbutikk!

lørdag 9. august 2014

Rosa, blomstrete teppe av heklede sirkler

Et varmt hekleteppe er godt å ha enten man vil nyte den siste smaken av sommer, sene kvelder ute i hagen, eller om man etterhvert ønsker høsten velkommen og kryper opp i sofaen med en bok og en kopp kakao.  

Jeg kjøpte massevis av tykt ullgarn for en stund siden, og etter omtrent 30 effektive hekle-timer ble resultatet dette teppet med sirkler i to forskjellige størrelser i to rosanyanser og hvitt.


Jeg forsøkte å lage mønsteret så enkelt som mulig, med tanke på nybegynnere som vil ha et enkelt, men dekorativt hekleprosjekt som viser igjen. 

Innholdet fra bloggen kan brukes til ikke-kommersielle formål, om det linkes til og merkes www.kriblendegleder.no. Legg gjerne igjen en kommentar om du vil hekle dette teppet. Det hadde vært gledelig! Lykke til :)

Dette må du kunne:

Luftmasker
Kjedemasker
Staver
Sammenheklede staver

Oppskrift

Garn:

En-trådet Naturgarn Soft fra Gjestal
100% ull
50 g = 50 m

Garnforbruk: 

Vel 1500 g til et teppe på ca 120 cm x 200 cm (6x10 mørke-rosa og 5x9 lyserosa sirkler)
Garnforbruket må sees på som veiledende. Tallene nedenfor er tatt fra hukommelsen. (Sannsynligvis er det minste nøsteantallet nok, men jeg kan ikke garantere det).
Mørke-rosa: Det går ca ett nøste (50 g) på tre-fire store sirkler (16-20 nøster)
Lyserosa: Det går ca ett nøste (50 g) til femten små sirkler (3-5 nøster)
Hvit: Det går ca ett nøste (50 g) rundt fem store sirkler (12-16 nøster)

Heklenål-størrelse: 6 mm


Framgangsmåte:

Det er greit å hekle alle de største sirklene i mørke-rosa først. (Vent med den hvite kanten) Da kan man legge dem ut og planlegge størrelsen på teppet. 

Fest eventuelt alle løse tråder, etterhvert som du blir ferdig med hver av fargene (så slipper du å ta alt til slutt).

Så hekles den hvite kanten rundt hver av de store mørke-rosa sirklene. Etterhvert som man hekler den hvite kanten, hekler man sammen de mørke-rosa sirklene (i den hvite kanten, se bildene).

Etter at alle de store sirklene er heklet sammen, hekles de lyserosa, små blomstene. I mens disse hekles, festes de sammen med de store sirklene, i den hvite kanten.

Merk!

Om ikke annet er oppgitt, så blir alle masker heklet i masker fra forrige omgang. En luftmaskebue kan bestå av en eller flere luftmasker, og danner et hulrom under seg. Hekling i en luftmaskebue, betyr at det hekles under luftmaskene og ikke gjennom dem.

 Mørkerosa, stor sirkel:

 1. Seks luftmasker formes til en ring med en kjedemaske.
 2. Tre luftmasker (istedet for en stav i begynnelsen på omgangen), en luftmaske, en stav i kjedemasken, en luftmaske, [en stav i luftmasken, en luftmaske, en stav i samme luftmaske som forrige stav, en luftmaske]x5. Avslutt omgangen med en kjedemaske i den tredje luftmasken (toppen av "staven") i begynnelsen av omgangen. Hekle en kjedemaske inn i den neste luftmasken.
 3. Tre luftmasker (istedet for en stav i begynnelsen på omgangen), en stav, to luftmasker, [to sammenheklede staver i luftmaskebuen, to luftmasker]x11. Avslutt omgangen med en kjedemaske i den tredje luftmasken (toppen av "staven") i begynnelsen av omgangen. Hekle en kjedemaske inn i førstkommende luftmaske-bue.
 4. Tre luftmasker (istedet for en stav i begynnelsen på omgangen), en stav i samme luftmaske-bue, to luftmasker, [to staver i neste luftmaske-bue, to luftmasker]x11. Avslutt omgangen med en kjedemaske i den tredje luftmasken (toppen av "staven") i begynnelsen av omgangen. Fest de løse trådene og klipp av.
Hekle så mange mørke-rosa sirkler som passer til størrelsen du ønsker til teppet, og begynn deretter på sammenheklingen med den hvite tråden.

Sammenhekling av de store sirklene:

NB! Husk å sørge for at hele hekleteppet er på retten ved hekling av den hvite kanten og ved sammenheklingen.

Hekle først en omgang med hvitt på én mørke-rosa sirkel. Deretter hekles en omgang med hvitt på sirkel nr 2, samtidig som to luftmaskebuer festes sammen med to hvite luftmaskebuer på den første sirkelen. Studer gjerne det store oversiktsbildet, for å få sammenheklingen riktig.

Det kan være lurt å hekle sirklene sammen, slik at første rad vokser seg til riktig lengde. Deretter starter man på andre rad som vokser seg til riktig lengde, samtidig som den festes til første rad. Fortsett slik til teppet har den riktige størrelsen.

 1. Første store sirkel (siste omgang, med hvit tråd): Stikk heklenålen gjennom en luftmaske-bue, hekle en luftmaske med den hvite tråden, ta nålen med luftmasken tilbake gjennom luftmaskebuen, hekle tre luftmasker (istedet for en stav i begynnelsen på omgangen), en stav i samme luftmaske-bue, to luftmasker, to staver i samme luftmaske-bue, [to staver i neste luftmaske-bue, to luftmasker, to staver i samme luftmaske-bue,]x11. Avslutt omgangen med en kjedemaske i den tredje luftmasken (toppen av "staven") i begynnelsen av omgangen. Fest de løse trådene og klipp av.
 2. Andre store sirkel hekles ferdig med hvit tråd på samme måte som den første, med unntak av sammenheklingen i andre og tredje luftmaske-bue. I andre luftmaske-bue hekles: To staver, en kjedemaske inn i en hvit luftmaske-bue i den hvite kanten på den første store sirkel, en kjedemaske ut av luftmaskebuen, to staver i den andre luftmaske-buen i den andre store sirkel. Tredje luftmaske-bue hekles tilsvarende med kjedemasker inn og ut av den neste luftmaskebuen i den første store sirkel. Fullfør omgangen uten flere sammenheklinger. Fest de løse trådene og klipp av.
 3. Resten av sirklene i raden (tilsvarende bredden på teppet) hekles som den andre store sirkel. Sjekk med det store oversiktsbildet at sammenheklingen blir korrekt. Fest de løse trådene og klipp av.
 4. Den første sirkelen i andre rad, hekles sammen med den første sirkelen i første rad, på samme måte som den andre store sirkel, på riktig sted i teppet..
 5. Den andre sirkelen i andre rad hekles sammen med den første sirkelen i andre rad og den andre sirkelen i første rad. Sammenhekling i den andre sirkelen i andre rad skjer i andre og tredje luftmaske-bue i den første sirkelen i andre rad, og i den femte og sjette luftmaske-bue i den andre sirkelen i første rad. Fest de løse trådene og klipp av.
Hekle sammen alle de store sirklene med utgangspunkt i denne framgangsmåten.

Lyse-rosa, liten sirkel med sammenhekling:

 1. Åtte luftmasker formes til en ring med en kjedemaske.
 2. Tre luftmasker (istedet for en stav i begynnelsen på omgangen), en stav, en kjedemaske inn i en "ledig", hvit luftmaske-bue (sammenhekling, som på bildet), en kjedemaske ut av luftmaske-buen, to staver, tre luftmasker, en stav i toppen på forrige stav, [to staver, en kjedemaske inn i en "ledig", hvit luftmaske-bue (sammenhekling), en kjedemaske ut av luftmaske-buen, to staver, tre luftmasker, en stav i toppen på forrige stav]x3. Avslutt omgangen med en kjedemaske i den tredje luftmasken (toppen av "staven") i begynnelsen av omgangen. Fest de løse trådene og klipp av.
3 kommentarer:

Unknown sa...

Hei,

Dette er et nydelig teppe, men jeg sliter litt med å forstå oppskriften. Skulle gjerne ha kommet i kontakt med deg for jeg har flere spørsmål. Har du en mailadresse eller et tøff. nr? Mailen min er eline_opp@hotmail.com

Hilsen Eline

Maria sa...

Hei Eline :) Takk for komplimentet :) Jeg har sendt deg en epost.

Hilsen Maria

Unknown sa...

Hei igjen,

Jeg ser ikke at jeg har fått mail. Hmmm. Prøve igjen? :)

Hilsen Eline