Lyst på et håndarbeid ute i sola eller inne i regnet?

Sørg for å ha utstyret i orden! Ta en kikk innom Kriblende Gleders nettbutikk!

lørdag 12. november 2011

Farsdagskake?

For noen dager siden var det min tur til å ha søskenbarntreff, og jeg fikk besøk av noen kjekke damer fra Skudeneshavn. Det var veldig koselig å treffes igjen, selv om vi ikke var fulltallige. Det hadde selvfølgelig vært enda kjekkere om vi var det!

Jeg serverte blant annet denne kaka her, og det var tydelig at den falt i smak, for biten ovenfor er stort sett det som var igjen etter kvelden :) Fem damer var vi, og mesteparten gled altså ned. Og er det noe som gleder en kakebaker, så er det at kakene blir satt pris på!

Siden gjestene ønsket oppskriften på kaken, kopierte jeg opp en slags forklaring skrevet med blyant. Det var ikke lett å skjønne seg på. I dag fikk jeg en telefon angående oppskriften. Hun ville lage den til farsdag i morgen. Så nå tenkte jeg at jeg vil dele den her, litt mere oversiktlig. Kan hende flere vil prøve seg på en ny oppskrift til farsdag?

Det er oppskriften til islandskake, (også kalt sviskekake) på detsoteliv.no som har inspirert meg til å lage denne kaken. En lignende versjon laget jeg i sommer:


Men her er altså oppskriften på den øverste kaken:

Kokosbunn med vanilje- og sjokoladekrem
(Glutenfri)

Kokosbunn:

6 eggehviter
2 dl sukker
3 dl kokos
1-2 ss potetmel
1 ts bakepulver


Eggehviter og sukker piskes til det blir helt stivt. Ha i kokos, potetmel (Jeg hadde ikke potetmel, så jeg brukte maisenna-mel. Det gikk helt fint!) og bakepulver. Jeg pleier å blande det tørre først, sånn at alt blir skikkelig godt blandet.

Ha deigen i en rund kakeform (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 175°C i 45 min. Avkjøl kaken helt i formen. 


Vaniljekrem:
6 eggeplommer
120 g sukker
1,5 dl kremfløte
130 g margarin
3 ts vaniljesukkerTil vaniljekremen has eggeplommer, sukker og kremfløte i en liten kjele. Gi det et oppkok under omrøring. Skru ned varmen og rør godt mens det koker seg tykkere, 1-2 minutter. Ta kjelen av platen og pisk inn vaniljesukkeret og myk margarin i små klatter. La vaniljekremen stå kaldt.

Løsne kaken fra formen med en skarp kniv. Ha vaniljekremen over kaken. Sett kaken i kjøleskapet. Har du ikke tid til å la den stå til kremen har stivnet, så sett den i fryseren en stund.


Sjokoladekrem
1 dl kremfløte
1 plate kokesjokolade

Kok opp fløten, for eksempel i mikrobølgeovnen. Knekk sjokoladen oppi. Bland det godt med en gaffel, og la det kjøle seg litt ned. Avkjølingen går raskere om du pisker det med gaffelen. Blandingen blir nok litt luftigere også da. Konsistensen på sjokoladeblandingen blir vel omtrent som på en middagssaus. 

Jeg ventet ikke til sjokoladen var helt avkjølt før jeg tok den oppå, men jeg var litt forsiktig og brukte gaffelen til å "sause" det tynt utover kaka (mens den fortsatt var i formen). Siste slumpen tømte jeg utover og snudde litt på formen så kaka ble helt dekket av sjokoladen. 

Ta kaken forsiktig ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et passende kakefat. Sett den i fryseren eller kjøleskapet til du skal servere den. Den tåler fint en natt eller to i kjøleskap, og muligens en uke også, men det spørs om den får stå så lenge i fred da ;)

Sjokoladekrem 2
Til sprøytekremen på bildet ovenfor er det nok brukt litt mer fløte, eller litt mindre sjokolade. Den lages på samme måte som beskrevet ovenfor, bare at den må stå kaldt i 10 timer, før den piskes tykk. Det går fort! Deretter sprøytes den på kaka etter eget ønske.

Denne kremen er en av mine favoritter, fordi den smaker sjokolade...mmmm...., og fordi den er så enkel å lage. Den fungerer ypperlig alene på en mandelbunn eller en kokosbunn. Bare prøv :)


Lykke til!


3 kommentarer:

Ailin sa...

Nam, nam, den så kjempegod ut:) Fikk skikkelig lyst å bake nå<3 Så denne må definitivt prøves ut, tusen takk for oppskriften:) Og ha en fin helg<3<3 Mange klemmer fra Ailin<3

mettehobby sa...

Så kjekt at du deler oppskriften!! Lurer på om jeg kan ha smakt den en gang..? hos mor din eller noe? Herlige smaker du har i den da! Ja, den må testes ut en gang! :0)

Maria sa...

Hei, begge to! Kjekt at dere har lyst å prøve oppskriften :)

mettehobby: tror nok at du kan ha smakt en lignende versjon hos mamma, ja :)

Ha en fin helg, begge to!