Lyst på et håndarbeid ute i sola eller inne i regnet?

Sørg for å ha utstyret i orden! Ta en kikk innom Kriblende Gleders nettbutikk!

tirsdag 20. september 2011

Hjemmelaget marsipan

Vi har en bok i huset som heter Barnas sirkuskaker (den kan du blant annet få tak i her). Tenker at barna innimellom skal få velge seg ut en oppskrift som vi kan lage sammen. Eldstemann er ganske så glad i marsipan, så da han oppdaget en oppskrift på hjemmelaget sådan, var ikke valget særlig vanskelig.

Vi begynte med å fylle en skål med mandler og vann og satte dem i mikrobølgeovnen en stund. Skåldede mandler er jo hovedbestanddelen i marsipan...

   

Da vannet var varmt, og mandlene hadde trekt til seg vann, var det enkelt, men litt sølete å få av skrellet. Det ble jeg som ble sittende å kneppe så mandlene spratt til alle kanter. Merkelig nok var ikke dette så fengende... Mandlene ble lagt til tørk en stund på et rent kjøkkenhåndkle.

Men så skulle mandlene males. Dette ble først gjort i kjøkkenmaskin. Resultatet var noe kornete, så det ble også sendt gjennom en gammeldags mandelkvern, som først måtte gjennomgå en liten restaurering. Den var i utgangspunktet skikkelig tung å sveive på og nesten umulig å få fra hverandre. Men etter godt samarbeid med svigermor, ble det (god) sving på sakene!Mandlene ble ikke noe mer finmalt etter en runde i mandelkverna. Resultatet hadde muligens blitt finere om mandlene hadde fått tørke helt. De var nok litt fuktige da de måtte til pers i kjøkkenmaskina.Så skulle sukker og vann kokes langsomt opp, og fosskoke i ca to minutter til sukkerlaken var halvtykk. Farmor fikk være medjelper, mens jeg gjorde regnskap i hjemmekontoret. Men jeg tok et siste bilde før jeg forsvant.

Sukkerlaken ble tømt i en tynn stråle og blandet med mandlene i kjøkkenmaskin som var i gang. De lot den kjøre et minutt og helte i mer sukkerlake. Da marsipanen hadde passe konsistens satte de resten av sukkerlaken til side. Marsipanen skulle oppi gryta til tørking i noen minutter. Da var det viktig å skru godt ned temperaturen og røre rundt. Så ble marsipanen eltet sammen på et stykke bakepapir og lagt i kjøleskapet.

Til slutt var det bare å finne fram konditorfarge, nonstop og en dose kreativitet. Her er det fargesprakende resultatet!:Ingredienser:

225 g skåldede mandler
75-100 g sukker
1 1/4 dl vann

2 kommentarer:

Bestemor sa...

Så kjekt det ser ut, sikkert gode også. Mmmmmmm

Maria sa...

Så gode at nå er de borte forlengst... :)